Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, heeft gisteren aangekondigd dat het monetaire beleid ongewijzigd blijft. Dat wil zeggen dat de rentes laag zullen blijven noteren en dat het opkoopprogramma zal worden verder gezet. Er is echter één wijziging, namelijk dat er nu geen einddatum staat op het opkoopprogramma. Zolang de Amerikaanse economie er nood aan heeft, zal de centrale bank obligaties blijven kopen.

Over het algemeen heeft de Federal Reserve de verwachtingen van de markten ingelost. Het rentebeleid blijft zeer soepel en het opkoopprogramma blijft gewoon verderlopen. En wat het opkoopprogramma betreft, voorzitter Powell heeft gezegd dat er geen einddatum meer is. Dat wil dus zeggen dat de Federal Reserve obligaties zal blijven opkopen voor zolang het nodig is.

De aandelenmarkten waren tevreden met de mededeling. Vlak na het persbericht, wisten zo goed als alle Amerikaanse beursindexen te stijgen. Wat extra financiële slagkracht is noodzakelijk vermits de Amerikaanse economie lijdt onder de coronapandemie. De Federal Reserve is ook positiever ingesteld over de groeivooruitzichten van 2021. Initieel dachten ze dat de economie zou groeien met 4 procent, dit werd verhoogd naar 4,2 procent.

Betere vooruitzichten

Ook voor dit jaar zijn ze ‘positiever’ en verwachten niet langer dat het bbp zal dalen met 3,7 procent maar slechts met 2,4 procent. Ook de werkloosheidscijfers zullen volgens de Federal Reserve minder slecht zijn dan eerder voorspeld. In september gingen ze nog uit van een werkloosheidscijfer van 7,6 procent. Gisteren meldde Jerome Powell dat ze verwachten dat dit cijfer zal uitkomen op 6,7 procent, 0,9 procent minder dus.

Kortom, de Amerikaanse economie mag verwachten dat de Federal Reserve zich nog wel eventjes zal blijven moeien om voldoende steun te bieden. Dan rest er alleen nog de ‘COVID-19 relief bill’ van 900 miljard dollar waarover men nog moet overeenkomen in de Amerikaanse Senaat. Ook hier kijken beleggers en investeerders reikhalzend naar uit.

Bronnen: CNBC

Foto: Jbarta – Wikimedia – CC BY-SA 3.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>