De Amerikaanse centrale bank heeft woensdag meegedeeld dat ze de rentevoeten onveranderd laten ‘near zero’. Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat de Amerikaanse economie blijft herstellen ondanks de nieuwe wereldwijde zorgen omtrent de delta variant. Hij zei ook dat een renteverhoging zeker nog niet voor dit jaar zal zijn ondanks de sterkte van de economie.

Zoals verwacht is er tijdens de Federal Open Market Committee niets verrassend gebeurd woensdag. De Amerikaanse centrale bank heeft beslist om de rentes niet te verhogen en voorlopig te houden ‘near zero’. Dat gaat wellicht zo nog een tijdje blijven, aldus Fed-voorzitter Jerome Powell. Zelfs gezien de Amerikaanse economie sterk aan het herstellen is.

Our approach here has been to be as transparent as we can. We have not reached substantial further progress yet. We see ourselves having some ground to cover to get there.

De Federal Reserve is enkel van zin hun monetair beleid aan te passen als er significante verbeteringen zijn op vlak van inflatie en werkgelegenheid. Met aanpassen bedoelen ze het afbouwen en stopzetten van hun opkoopprogramma en het verhogen van de rentevoeten.

Gezien de eerste renteverhoging pas eind 2022 zal gebeuren, speculeren beleggers dat het opkoopprogramma van obligaties het eerst zal worden aangepast. Op dit moment koopt de Fed voor 120 miljard dollar aan obligaties waarvan een deel naar hypotheek gedekte effecten gaat. Critici waarschuwen dat dit een nieuwe ‘housing bubble’ aan het creëren is.

Vooruitzichten

Beleggers kijken altijd vol spanning uit naar de statements van de Federal Reserve. Vooral omdat de wereld opnieuw wordt geteisterd door de besmettelijke delta variant. Maar Powell stelde gerust dat elke nieuwe besmettingsgolf een steeds kleinere economisch impact heeft.

What we’ve seen is with successive waves of Covid over the past year and some months now, there has tended to be less in the way of economic implications from each wave. We will see if that is the case from the delta variety.

Ondanks één van de snelste groeispurten na de Tweede Wereldoorlog, houdt de centrale bank zijn voet stevig op het gaspedaal. Vermoedelijk omdat nog niet alle risico’s omtrent COVID-19 van de baan zijn en men niet met zekerheid kan zeggen hoe de situatie zal evolueren.

Bronnen: CNBC

Foto: Kurtis Garbutt – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>