Bestuursleden van de Federal Reserve hebben tijdens de bijeenkomst deze week hun bezorgdheid geuit over de stijgende inflatie. Ze zeiden dat, als de inflatie blijft stijgen, ze bereid zijn om de rentes eerder dan gepland te verhogen. Daarmee zou het soepele monetaire beleid vroeger ten einde kunnen komen en dat kan gevolgen hebben voor de markten.

Het kan er zomaar opeens harder aantoe gaan op de financiële markten. Bestuursleden van de Federal Reserve hebben tijdens hun bijeenkomst deze week gezegd dat ze bereid zijn de rentes eerder dan gepland te verhogen als de inflatie blijft stijgen. De zogezegde tijdelijke aard van de hoge inflatie lijkt steeds minder waar te zijn en dus is het volgens de Federal Reserve misschien toch geen slecht idee om de rentes te verhogen.

Various participants noted that the Committee should be prepared to adjust the pace of asset purchases and raise the target range for the federal funds rate sooner than participants currently anticipated if inflation continued to run higher than levels consistent with the Committee’s objectives.

Afkoelen

Over het opkoopprogramma werd reeds overeengekomen dat het zou worden teruggeschroefd gezien de economie goed aan het herstellen is. Dat wil zeggen dat er niet meer voor 120 miljard dollar aan obligaties gekocht zal worden want ze schroeven dit terug naar 90 miljard dollar. De duurtijd van dit programma zal wellicht doorgezet worden tot eind Q2, begin Q3 2022.

Some participants suggested that reducing the pace of net asset purchases by more than $15 billion each month could be warranted so that the Committee would be in a better position to make adjustments to the target range for the federal funds rate, particularly in light of inflation pressures

En dat is belangrijk omdat de inflatie nog hoger is opgelopen de afgelopen weken. In voorgaande gevallen, verhoogde de Fed de rentes om de economie af te koelen en de inflatie af te remmen. Maar deze keer is anders vermits de Fed heeft gezegd dat ze een uitzondering maken en een hogere inflatie tolereren om de situatie op de arbeidsmarkt vooruit te helpen.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>