Een verrassende uitspraak van voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen, zij verwacht namelijk een renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank indien de toestand van de wereldeconomie blijft teleurstellen. Maar enkel als dat invloed heeft op de Amerikaanse economie.

Zwakkere economieën doen de Amerikaanse centrale bank in het haar wrijven. De economieën in China en Europa vertonen tekenen van vertraging en dat heeft een invloed op de toestand van de wereldeconomie. Volgens Yellen kan dit zelfs een invloed hebben op de Amerikaanse economie.

Of course it’s possible. If global growth really weakens and that spills over to the United States where financial conditions tighten more and we do see a weakening in the U.S. economy, it’s certainly possible that the next move is a cut.

Het ‘probleem’ is dat de Federal Reserve bezig is met het verstrakken van hun monetair beleid. Zulk scenario is in principe enkel gewenst als het goed gaat met de economie. Men vreest nu dat, als de wereldeconomie blijft vertragen, dat dit uiteindelijk over zal slaan op de Amerikaanse economie.

Renteverlaging

Yellen is van mening dat dit een nefast scenario is en dat, als het effectief gebeurt, de Amerikaanse centrale bank hun beleid opnieuw op zijn kop kan gaan zetten en de rentes terug gaat verlagen. Ze benadrukt dat dit echter nog niet aan de orde is gezien de economie stabiel en sterk is.

We’ve got as you know about the lowest unemployment rate in about 50 years, continued solid job performance, low inflation.

De voormalige Fed-voorzitter zei ook dat een groeivertraging in 2019 er zat aan te komen maar dat het groeicijfer alsnog rond de 3 procent zal zijn. Veel zal afhangen van de situatie tussen China en de Verenigde Staten. Deze handelsoorlog heeft de grootste impact groei van de wereldeconomie.

Bronnen: CNBC

Foto: Federal Reserve – Wikimedia