Hetgeen beleggers en investeerders vrezen, gaat vermoedelijk gebeuren. Men verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rentes deze week gaat verhogen met 75 basispunten, nog agressiever dan de 50 basispunten van de vorige keer. Het sentiment op de aandelenmarkten is zeer bedrukt, maandag daalden de Amerikaanse beurzen gemiddeld met 2,5 procent. 

De kans dat het nog ‘lelijker’ gaat worden op de aandelenmarkten, is behoorlijk groot. Vooral als de Federal Reserve van plan is om de rente met 75 basispunten te verhogen. Het is wellicht noodzakelijk dat de centrale bank kiest voor een grotere renteverhoging vermits de inflatie maar niet wil afkoelen. Verschillende zakenbanken verwachten een agressievere Fed.

Vooruitzichten

Goldman Sachs heeft hun voorspelling van een ‘rate hike’ van 50 basispunten ook aangepast naar 75 basispunten. En wellicht blijft het niet bij één renteverhoging van 75 basispunten, men voorspelt er eentje in de maand juni én juli. De consumentenprijzen zijn in de maand mei gestegen met 8,6 procent, een verdere stijging ten opzichte van de inflatie in de maand april.

The most likely triggers for a shift to a more aggressive pace of tightening are the upside surprise in the May CPI report and the further rise last Friday in the Michigan consumer survey’s measures of long-term inflation expectations that has likely been driven in large part by further increases in gas prices.

Het jaagt beleggers en investeerders in ieder geval schrik aan, het sentiment op de aandelenmarkten is bijzonder negatief. De S&P500 noteert sinds begin dit jaar 21,83 procent lager, officieel een berenmarkt sinds de sterke daling van maandag. Waar er anders sprake zou zijn van ‘buy the dip’, wordt er nu toch vooral aangeraden om rustig te blijven en de kat uit de boom te kijken. De kans op een verder daling is immers zeer groot.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>