De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, heeft het afgelopen jaar verschillende renteverhogingen doorgevoerd tot grote spijt van de financiële markten. Maar onlangs klonk er positiever nieuws vanuit de Federal Reserve, ze gaan hun rentebeleid namelijk afstemmen op de beurzen en dus minder renteverhogingen doen dit jaar.

Het lijkt wel op een belofte van Fed voorzitter Jerome Powell. Tijdens een interview zei hij dat er geen ‘preset path’ is voor toekomstige renteverhogingen en dat ze zeer zorgvuldig zullen luisteren naar de financiële markten alvorens een beslissing te nemen inzake het rentebeleid.

Daarmee wordt een behoorlijk groot obstakel weggenomen op de beurzen, het ‘hawkish’ rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank was namelijk één van de negatieve factoren waardoor aandelen in waarde daalden de afgelopen maanden. Deze ‘belofte’ van Powell lijkt alvast te helpen. Jim Cramer, presentator van Mad Money op CNBC, zag het als een reset van de Trump rally.

It was like we had rolled back the entire Trump rally.

Herstel

De beurzen zijn de laatste paar dagen lichtjes hersteld, beleggers lijken opnieuw vertrouwen te hebben dat het allemaal toch goed zal komen. Heel wat hoofdindexen wereldwijd wisten de beursweek groen af te sluiten. Het lijkt alsof beleggers een zorg minder hebben op de markten.

After today, gratefully and thankfully, we can take that off the table, and I bet a ton of money actually flows back into the market given that Powell’s come around.

Als dat al niet hoopgevend is, maandag worden er nieuwe gesprekken opgestart tussen de Verenigde Staten van Amerika en China omtrent de handelsoorlog. Ook hier vestigen beleggers en investeerders hun hoop op. Mochten Trump en Jinping tot een overeenkomst komen, dan wordt er een tweede struikelblok op de markten weggehaald en is een herstel nog maar aan de orde.

Bronnen: CNBC

Foto: Nick Youngson – CC BY-SA 3.0 – Alpha Stock Images