De Amerikaanse centrale bank heeft woensdag verduidelijkt dat ze het terugdraaien van het opkoopprogramma (obligaties) zullen versnellen en dat ze de rentes drie keer gaan verhogen in 2022. Als bij wonder reageerden de aandelenmarkten opgelucht, de S&P 500 ging namelijk hard omhoog na de persmededeling van Fed-voorzitter Jerome Powell.

Wat de markten had kunnen doen schrikken, werd uiteindelijk positief onthaald door beleggers en investeerders. De Federal Reserve heeft gemeld dat ze sneller zullen gaan taperen waarbij ze minder obligaties zullen gaan opkopen de komende maanden. Daarenboven zei Jerome Powell ook dat ze drie renteverhogingen verwachten in het jaar 2022. Aandelen maakten een grote sprong na bekendmaking van het nieuws.

Economic developments and changes in the outlook warrant this evolution of monetary policy, which will continue to provide appropriate support for the economy.

De beslissing van de Federal Open Market Committee, die overigens unaniem was, maakt een einde aan het meest soepele monetaire beleid uit het bestaan van de Amerikaanse centrale bank. En dat kan ook haast niet anders vermits de economische situatie er steeds beter uit ziet. De werkgelegenheidscijfers zijn gunstig, het aantal werklozen daalt drastisch en de algehele economische groei is relatief sterk gezien de situatie omtrent COVID-19.

Wijziging beleid

Daarenboven is de inflatie toch een pak hoger dan men initieel had voorspeld. Niet zo lang geleden sprak Jerome Powell nog over een tijdelijke situatie, dat blijkt echter niet volledig te kloppen. Het inflatiecijfer blijft maar stijgen en zal ook in 2022 voor problemen zorgen.

Het hoogste niveau van de afgelopen 39 jaar, daar noteert de inflatie momenteel in de Verenigde Staten van Amerika. De drastische koerswijziging van het monetaire beleid is volgens Powell onvermijdelijk willen ze de inflatie doen afkoelen. Het doel is nog altijd een inflatiecijfers rond de 2 procent, momenteel bedraagt de inflatie het driedubbele van dit doel.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Jernej FurmanFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>