De voorzitter van de Federal Reserve in St. Louis, James Bullard, heeft tijdens een interview met CNBC gezegd dat hij minstens twee renteverhogingen verwacht in het jaar 2022. Eerst zal de Amerikaanse centrale bank het opkoopprogramma afwerken, daarna volgen de ‘rate hikes’. Bullard zei wel dat zijn verwachtingen gebaseerd zijn op de huidige economische situatie.

Wordt 2022 het jaar van de renteverhogingen in de Verenigde Staten van Amerika? Volgens de voorzitter van de Federal Reserve in St. Louis gaat dit het geval zijn. James Bullard verwacht, gezien de huidige economische situatie, dat de Amerikaanse centrale bank minstens twee ‘rate hikes’ zal doorvoeren in 2022 nadat het opkoopprogramma is uitgedoofd.

What we can do is assess the situation next spring and see where we’re at, and at that point we can make a decision about raising the policy rate. Based on where I think we are today I actually have two rate increases penciled in for 2022 … that could change by the time we get into the first half of next year in either direction really.

Bullard is één van de bestuursleden die meer ‘hawkish’ is dan ‘dovish’. M.a.w., hij is meer voorstander voor het normaliseren van het monetaire beleid dan het te versoepelen. Hij vreest dat de hoge inflatie nog een lange tijd zal aanhouden en pleit daarom voor renteverhogingen. Consumentenprijzen stegen in oktober met 8,6 procent ten opzichte van oktober vorig jaar.

Rate hikes

Normaal gezien is het verhogen van de rentes een logische stap bij een hoge inflatie. Centrale banken gebruiken dit om de inflatie in te tomen, echter beweert Fed-voorzitter Jerome Powell dat de stijgende inflatie van tijdelijke aard is. Het is volgens hem niet nodig om het rentebeleid aan te passen en het terugschroeven van het opkoopprogramma voorlopig voldoende is.

Volgens de huidige planning zal de vermindering van de obligatieaankopen rond juli volgend jaar worden afgerond. Bestuursleden hebben gezegd dat ze geen renteverhogingen voor ogen hebben voordat de afbouw van het opkoopprogramma is voltooid. De projecties die in september zijn vrijgegeven, geven aan dat er hoogstens één verhoging volgend jaar komt.

Bronnen: Matt Clinch – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>