Federal Reserve-gouverneur Christopher Waller heeft aangegeven dat hij meer bewijs nodig heeft, voordat hij instemt met renteverlagingen. Waller, die sprak tijdens een bijeenkomst in Minneapolis, benadrukte dat de recente inflatiecijfers vragen oproepen over de richting van de prijzen en het beleid van de Fed.

Waller zei:

Ik ga minstens nog een paar maanden inflatiedata nodig hebben voordat ik kan oordelen of januari slechts een hobbel was of een groter probleem.

Zorgen en voorzichtigheid

De opmerkingen van Waller komen op een moment dat de markten gespannen zijn over de inflatie en de toekomstige koers van het monetaire beleid van de Fed.

Vicevoorzitter Philip Jefferson en Gouverneur Lisa Cook delen Wallers voorzichtige benadering. Jefferson merkte op dat hij verwacht dat er later dit jaar maatregelen zullen worden genomen, maar gaf geen specifieke timing.

Cook benadrukte de noodzaak van meer vertrouwen in een duurzame terugkeer van de inflatie naar het doel van 2% voordat er actie wordt ondernomen.

Markten heroverwegen strategieën

De markten hebben hun verwachtingen voor een renteverlaging bij de volgende Fed-vergadering in maart verminderd. In plaats daarvan wordt nu geschat dat dit pas in juni of zelfs juli zou kunnen gebeuren.

Dit heeft invloed op investeerders die hun strategieën mogelijk moeten heroverwegen in reactie op de verschuivingen in het verwachte beleid van de centrale bank.

Bron: CNBC
Foto: iStock