De wereldwijde financiële markten zijn de beursweek gemengd begonnen door de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de stijgende olieprijzen. In Europa en in Azië reageren beleggers en investeerders afwisselend. Sommige Europese indexen noteren groen terwijl anderen rood kleuren. Hetzelfde plaatje zien we op de Aziatische beurzen.

Het belooft een rustige beursweek te worden, op basis van wat we maandag zien. Tal van indexen wereldwijd zijn gemengd begonnen aan de beursweek. Olieprijzen zijn echter met meer dan 4 procent gestegen door de ontwikkelingen in Oekraïne, de vredesgesprekken van het afgelopen weekend hebben helaas niets opgeleverd.

In Europa kleuren de beursindexen overwegend rood, met Italië, Nederland, Oostenrijk en Portugal als uitzondering. De Duitse DAX en de Franse CAC40 lijden kleine verliezen, ook de Euro Stoxx 50 staat 0,12 procent lager. In Azië zien we het ongeveer hetzelfde beeld.

De Hang Seng, KOSPI en de Thaïse SET zijn gemiddeld aan -0,75 procent aan de handelsweek begonnen. Maar de Japanse Nikkei en de Chinese Shanghai Composite index doen het dan weer beter met een lichtgroene opening. Ook de beurs van Taiwan wist positief te openen.

‘Neutraal’

Op zich dus nog een vrij neutrale beweging op de markten na één van de betere weken die we hebben gehad op de beurzen. Op Wall Street, maar ook in Europa en Azië, herstelden aandelen zeer sterk. Toch blijft het opletten geblazen vermits China opnieuw kreunt onder een zware besmettingsgolf. Disney Co. heeft laten weten hun park in Shanghai te sluiten.

Ook moeten beleggers en investeerders de inflatiecijfers in de Verenigde Staten goed in de gaten houden. Mocht deze opnieuw stijgen van februari op maart, dan bestaat de kans dat de Amerikaanse centrale bank iets agressiever wordt om het monetaire beleid te normaliseren.

Bronnen: Joe McDonald – Yahoo Finance

Foto:  Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Alpha Stock Images

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>