Financiële technologiebedrijven (Fintech) zetten hun plannen voor beursintroducties in de ijskast. Hiernaast snijden ze in hun uitgaven omdat de vrees voor een nakende recessie een verschuiving teweegbrengen in de manier waarop beleggers de markt bekijken. Een van de populairste sectoren tijdens het pandemie-tijdperk heeft het nu zeer moeilijk.
Op de Money 20/20 conferentie in Amsterdam luidden bazen van grote fintechspelers de noodklok over de gevolgen van een verslechterende macro-economische klimaat en waarderingen.
John Collison, medeoprichter van Stripe, zei dat hij niet zeker was of het bedrijf zijn waardering van $95 miljard wel kon rechtvaardigen gezien het huidige economische klimaat.
De mededeling komt op het moment dat Klarna naar verluidt nieuw kapitaal wil aantrekken tegen een korting van 30% op zijn waardering van $46 miljard. Rivaal Affirm heeft hiernaast sinds 2022 ruwweg tweederde van zijn beurswaarde verloren.
Uitgestelde IPO’s
Zopa, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde digitale bank, had gehoopt tegen eind 2022 naar de beurs te gaan. Dit lijkt nu echter minder waarschijnlijk nu inflatieschokken hebben geleid tot een malaise op zowel de openbare als de particuliere markten.
De techsector heeft sinds het begin van het jaar het zwaarst geleden onder de sell off van de markt. Beleggers verwachten dat centrale banken, en de Federal Reserve in het bijzonder, de rente sterk gaan verhogen. Dit maakt de toekomstige winsten van groeiaandelen minder aantrekkelijk.
Verschillende leidinggevenden en investeerders verklaarden dat de stijgende inflatie en renteverhogingen het voor fintechbedrijven aanzienlijk moeilijker maken om geld op te halen.
Iana Dimitrova, CEO bij OpenPayd, stelt:
Binnen de investeringsgemeenschap is de stemming erg grimmig.
Bron: CNBC
Foto: iStock