Inflatie bestrijden is eigenlijk heel simpel, economieën moeten gewoon wat economische groei opofferen en dan daalt de inflatie vanzelf wel. In theorie veel eenvoudiger dan in de praktijk, wie wil immers nu bewust kiezen voor minder inkomsten en groei. De Reserve Bank of India is de rentes evenzeer aan het verhogen, net zoals andere centrale banken.

India zal economische opofferingen moeten maken willen ze de inflatie onder controle krijgen, net zoals Europa en de Verenigde Staten. Volgens Jahangir Aziz, hoofdeconoom bij JPMorgan, is er geen andere mogelijkheid om de inflatie af te koelen. Als de economie blijft groeien en de consumentenvraag blijft stijgen, is het logisch dat de inflatie ook zal blijven toenemen.

There is inflation, but not that cap to the growth target. That’s a very strange combination. How on earth are you going to bring down inflation without bringing down growth? I think [a] growth sacrifice has to be done.

De inflatie in India is in april gestegen naar 7,79 procent. Het dwingt de centrale bank sneller actie te ondernemen dan voorzien. Afgelopen woensdag besliste de bank om de rente te verhogen met 50 basispunten naar 4,9 procent. Ze hebben hun groeiprognose voor de economie van 7,9 procent niet bijgesteld en verwachten weinig tot geen tegenwind.

Vooruitzichten

Volgens Aziz heeft de bank ruimte om de rente nog eens met 25 basispunten te verhogen gezien de RBI tijdens de pandemie de rente met 75 basispunten had verlaagd. Maar vanaf dan wordt het wat lastiger, wat als de inflatie toch blijft stijgen ondanks een nieuwe renteverhoging?

Upasna Bhardwaj, hoofdeconoom bij Kotak Mahindra Bank, denkt dat de RBI enkel zal pauzeren als de inflatie onder de 6 procent duikt. Ze verwacht verder ook geen agressief beleid meer, wel een stijging van de rente naar 5,75 procent tegen het einde van het financiële jaar. Voor de Indiase economie voorspelt ze een groei van 7,3 procent terwijl zakenbank JPMorgan eerder denkt aan een economische groei van 7,2 procent.

Bronnen: Ravi Buddhavarapu – CNBC

Foto: PxHere

UNIEK: Onbereikbare Koopkansen!

Weet u dat we voor een kantelpunt in de wereldgeschiedenis staan? Als u daar als belegger van wil profiteren, leest u dan vooral verder…

Indien u als belegger naar groei op zoek bent, dan moeten we er geen tekening meer bijmaken tot welke markten u zich best richt. In de eerste plaats Azië.

De Aziatische eeuw start vandaag!

Reacties