Door het ruimhartige monetaire beleid van de centrale banken is de wereld geconfronteerd met sterk stijgende prijzen. Met name binnen de grondstoffensector is de inflatie goed waarneembaar. Inmiddels lijken de centrale banken er nog maar weinig controle over te hebben en dat maakt fondsmanagers angstig. Zij zien inflatie en het einde van het ruimhartige monetaire beleid op dit moment als de twee grootste bedreigingen voor de financiële markten.

Tijdens de afgelopen maanden hebben diverse economen gewaarschuwd voor de neveneffecten van het ruimhartige opkoopbeleid van de centrale banken. Zo werd er meermaals gewaarschuwd voor het effect van ‘monetaire inflatie’. Door de verhoogde geldhoeveelheid was de kans op stijgende prijzen levensgroot. En dat scenario is nu inderdaad uitgekomen.

Inflatie is dé bedreiging voor de financiële markten

Uit de meest recente enquête van Bloomberg, die elke maand onder de wereldwijde fondsbeheerders gehouden wordt, blijkt dat het overgrote deel van de fondsmanagers zich inmiddels grote zorgen maakt over de stijgende inflatie. Daarnaast maken ze zich ook grote zorgen over de mogelijke ‘crash’ als gevolg van het aangepaste monetaire beleid (taper). Indien de centrale banken immers genoodzaakt zijn om hard op de rem te gaan staan, kan dit grote gevolgen voor de financiële markten gaan hebben. Op dat moment worden beleggers immers min of meer aan hun lot overgelaten.

Het belooft in ieder geval een spannende tijd te gaan worden, want het gevreesde inflatiespook lijkt inmiddels werkelijkheid te zijn geworden. En het is nog maar de vraag of dit spook ‘tijdelijk’ onder ons zal zijn (zoals de centrale banken hopen).

GOUD: Het Beste Alternatief!

Zelfs ervaren beleggers kunnen vandaag door het bos de bomen niet meer zien. Er zijn de valutaoorlogen, negatieve rentevoeten, politieke instabiliteit, … Daarom hebben wij de ULTIEME Goudgids samen gesteld. Download hier GRATIS >>