Tijdens de afgelopen maanden is er vaak gesproken over het zogenoemde ‘V-herstel’. Daar is sprake van indien de economie eerst geconfronteerd wordt met een harde val, maar daarna weer razendsnel weet op te krabbelen naar het oude niveau. Op de aandelenmarkten is zo’n V-herstel duidelijk zichtbaar. De kans is echter klein dat de wereldeconomie een dergelijke beweging zal doormaken.

Volgens de economen van Bank of America is de kans op het gedroomde V-herstel bijzonder klein. Dat blijkt ook uit het onderzoek dat zij hebben verricht onder fondsbeheerders. Steeds minder fondsbeheerders houden rekening met een snel economisch herstel.

Hoe gaat het economische herstel verlopen?

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bank of America, zijn de resultaten van de enquête in beeld gebracht. Er is duidelijk te zien dat steeds minder fondsbeheerders rekenen op een V-herstel. Op dit moment wordt er eerder gerekend op de volgende twee economische scenario’s:

  • U-herstel: de wereldeconomie wordt gedurende enige tijd geconfronteerd met een stevige krimp en daarna weet de economie pas weer op te krabbelen.
  • W-herstel: de wereldeconomie weet in korte tijd sterk op te veren, maar wordt daarna geconfronteerd met een nieuwe tegenslag. Deze tegenslag zal opnieuw gepaard gaan met een stevige krimp en pas na die tweede tegenslag komt er een einde aan de krimp en weet de economie op te krabbelen.

Met name het laatstgenoemde scenario is sterk in populariteit toegenomen. Een dergelijk scenario zou goed in het plaatje passen van een tweede coronagolf.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)