De economen van Bank of America Merrill Lynch hebben onlangs een uitgebreid onderzoek gehouden onder een hele groep Amerikaanse fondsbestuurders. En dit onderzoek maakt duidelijk dat de fondsbestuurders op dit moment twijfelen over de toekomstige winstgroei bij de Amerikaanse bedrijven.

Dit jaar zijn we meerdere keren geconfronteerd met tegenvallende Amerikaanse macrocijfers. En dat was aan het begin van dit jaar toch nog wel even wennen, want de afgelopen twee jaar zijn we met name getrakteerd op sterke groeicijfers. Maar, nu de Amerikaanse centrale bank haar monetaire beleid flink heeft aangescherpt, is het pijnlijk zichtbaar geworden dat de Amerikaanse economie de nodige moeite heeft om op eigen benen te staan.

Fondsbestuurders beginnen sceptischer te worden

De verwachting is dat de Fed dit jaar nog een keer de rente zal gaan optrekken. De combinatie van hogere rentestanden en een zwakkere economische groei heeft er voor weten te zorgen dat steeds meer fondsbestuurders beginnen te twijfelen over de toekomst. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch, is in beeld gebracht dat fondsbestuurders op dit moment een stuk sceptischer zijn dan een jaar geleden het geval was.

Daarnaast beginnen steeds meer fondsbestuurders zich af te vragen of Donald Trump daadwerkelijk een positief effect zal gaan hebben op de Amerikaanse economie. Vooralsnog komt de president van de VS voornamelijk negatief in het nieuws en ook het Amerikaanse volk begint haar vertrouwen in de president te verliezen.