Vandaag begint het symposium voor centrale banken die bij beleggers ook wel bekend staat als ‘Jackson Hole’. De verwachtingen zijn dit jaar extra hooggespannen want sommige analisten houden er rekening mee dat de Fed al dit weekend het einde van het opkoopbeleid gaat aankondigen. De meeste fondsmanagers houden in ieder geval op korte termijn rekening met stijgende rentestanden.

Anderhalf jaar geleden lanceerde de Amerikaanse centrale bank een omvangrijk stimuleringsbeleid. Dit opkoopbeleid moest er voor zorgen dat een harde val van de economie voorkomen werd. Mede door de steun van de Fed is de coronacrisis de geschiedenisboeken ingegaan als de kortst durende recessie ooit.

Fondsmanagers houden al rekening met de afbouw van het opkoopbeleid

Volgens de meeste wereldwijde fondsmanagers is de huidige situatie niet houdbaar. Nu de Amerikaanse economie terug is op het niveau van vóór de coronacrisis zal de Amerikaanse centrale bank gas terug moeten nemen. Uit een enquête van Bank of America blijkt dat 65% van de fondsbeheerders rekening houdt met stijgende rentestanden. Dat is op zich opmerkelijk, want de verwachtingen voor wat betreft de inflatie zijn stevig afgenomen. En op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Fund Manager Survey, is te zien dat de verwachtingen voor wat betreft de rente en de inflatie normaliter met elkaar in samenspraak zijn.

Gezien de resultaten uit de enquête kunnen we ook concluderen dat de meeste fondsmanagers moeten wennen aan de inmenging van de centrale banken in de algemene economie. Voor beleggers is het te hopen dat er binnenkort duidelijkheid verschaft wordt voor wat betreft de richting die de centrale banken in willen slaan. En mogelijk komt die duidelijkheid dit weekend al.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>