Er wordt al maanden gesproken over stagflatie. Nu lijkt de giftige combinatie van een stagnerende economische groei en een hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te zijn aangekomen.

Volgens het Britse Bureau voor de statistiek is de inflatie in het Verenigd Koninkrijk opgelopen tot 5,1%, het hoogste niveau in meer dan 10 jaar. De prijzen stijgen sneller dan de lonen en vormen een dramatische uitdaging voor de Bank of England. De centrale bank worstelt met een stagnerende economie en een nieuwe golf van Covid-besmettingen door de omicron-variant.

De recordprijzen voor benzine hebben in belangrijke mate bijgedragen tot de sterke stijging van de inflatie. Ook de detailhandelsprijzen van een breed scala aan goederen zijn hiernaast fors gestegen.

De inflatie bedraagt nu meer dan het dubbele van het streefcijfer van 2% van de Bank of England, terwijl de economische groei vertraagt. Het bruto binnenlands product van het Verenigd Koninkrijk is in oktober met slechts 0,1% gegroeid. Hiernaast ligt de productie nog steeds 0,5% onder het niveau van voor de pandemie.

Renteverhoging

Samuel Tombs, hoofdeconoom VK bij Pantheon Macroeconomics, zei dat de inflatie de komende 4 maanden in de buurt van het percentage van november zullen blijven. In april zou dit percentage vervolgens flink oplopen tot 6% en vervolgens weer scherp dalen.

Volgens Tombs zijn de schokkende inflatiecijfers onaangenaam hoog voor de Bank of England. In normale omstandigheden zou de Bank of England hierop reageren door de rente te verhogen. Nu zijn de omstandigheden echter verre van normaal, waardoor de centrale bank voor een moeilijk dilemma staat.

Hogere rentetarieven kunnen de kosten van leningen voor bedrijven en gezinnen verhogen. Dit zou mensen ertoe aanzetten meer te sparen waardoor de inflatie zal teruggedrongen worden. Hierdoor zou ook de economische groei echter kunnen vertragen. Door de onzekerheid en de snelle verspreiding van de omicron-variant is een renteverhoging daarom niet vanzelfsprekend.

Bron: CNN
Foto: iStock

Reacties