Het is nogmaals duidelijk gebleken dat de coronamaatregelen een zeer sterke invloed hebben op de economie in Europa. De Franse economie is tijdens het derde kwartaal heel sterk hersteld door de versoepeling van de maatregelen en een gunstige zomerperiode. Het Franse bbp steeg met 18,2 procent tijdens Q3 en maakte daarmee de daling van 13,7 procent in Q2 ruimschoots goed. De volgende lockdown is echter al bezig dus het rapport voor Q4 wordt bang afwachten.  

We kunnen stellen dat, mocht er een vaccin zijn, de Europese economie sterk zal herstellen en er vrij snel terug bovenop zal geraken. Een voorbeeld hiervan is de Franse economie. Tijdens het tweede kwartaal ging Frankrijk in lockdown om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gevolg was rampzalig, het Franse bbp daalde met 13,7 procent. Maar hoe hard het daalde, zo snel herstelde de Franse economie tijdens he derde kwartaal.

Sterk herstel

Met een sterke stijging van 18,2 procent werd de daling van Q2 ruimschoots teniet gedaan. Het is dus duidelijk dat een versoepeling van de maatregelen zeer gunstig is. Met andere woorden, als COVID-19 onder controle blijft en geen grote impact meer heeft, de Europese economie snel en sterk zal herstellen. Andrew Kenningham, hoofdeconoom bij Capital Economics, blijft voorzichtig gezien de tweede lockdown in Frankrijk en ziet een ‘double-dip’ aankomen.

The massive increase in French GDP in the third quarter is of no comfort to French policymakers or households, who are now contending with a second national lockdown.

Ook Pantheon Macro econoom Claus Vistesen vreest voor een ‘double-dip’ door de tweede lockdown. De Europese Centrale Bank deelt dezelfde angst en liet tijdens de bijeenkomst donderdag weten dat ze klaar staan om extra te stimuleren in december. ECB-voorzitster Christine Lagarde benadrukte dat het niet uitmaakt of dit nu de eerste, tweede of derde besmettingsgolf is. Er is voldoende munitie om de Europese economie uit de nood te helpen.

We have done that in the past: We have responded very promptly, very appropriately, very heavily, some would say, to the first wave that hit the euro area economies. We have done it for the first wave; we will do it again for the second wave.

Het feit dat de Europese Centrale Bank niet aarzelt en slagkrachtig te werk gaat, geeft de Europese aandelenmarkten voldoende vertrouwen om niet in paniekmodus te gaan. Ondanks de hoge volatiliteit, blijft het relatief gezien rustig op de aandelenmarkten.

Bronnen: CNBC

Foto: Jojo Hasilla – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>