De oorlogsspanningen en de politieke tegenslagen voor Donald Trump houden veel beleggers aan de zijlijn. Toch lijkt dat momenteel niet de beste optie. Volgens technisch analist Ari Wald presteert de aandelenmarkt zelfs dubbel zo goed onder de huidige omstandigheden.

De stijging van de VIX (de angst barometer op Wall Street) en de terugval van de Amerikaanse aandelenmarkt vorige week lijkt veel beleggers op het verkeerde been te zetten aldus Wald. Dit is mogelijk een mooi moment om te kopen, aldus de specialist technische analyse.

Wanneer de VIX fors stijgt terwijl de aandelenmarkt in een opwaartse trend zit, presteert de beurs de laatste decennia zelfs dubbel zo goed.

S&P 500 vs VIX

Ari Wald definieert een forse stijging van de VIX wanneer de barometer 50% hoger staat dan het 3-maandelijks gemiddelde. Hij definieert een opwaartse trend van de aandelenmarkt wanneer de indices boven hun 200-daags gemiddelde noteren.

De VIX steeg de laatste dagen tot boven 16. Dit is nog steeds redelijk laag, maar wel meer dan 50% boven het 3-maandelijks gemiddelde. Sinds 1990 stijgt de Amerikaanse aandelenmarkt gemiddeld 8% in de komende 6 maanden wanneer de forse stijging van de VIX samengaat met een opwaartse trend op de beurs. Het historisch gemiddelde over een periode van 6 maanden is slechts 4% of de helft.

Inverse VIX

Nog opvallend aan de VIX is dat deze graadmeter vorige week invers ging. Dat wil zeggen dat de VIX op 1 maand hoger lag dan de VIX op 2 maand. Beleggers verwachten dus meer volatiliteit op korte termijn dan op lange termijn.

Een inverse VIX valt niet vaak voor op de aandelenmarkt. Maar wanneer het gebeurt, stijgt de aandelenmarkt gemiddeld 2,3% in de daaropvolgende maand – aldus Stacey Gilbert van Susquehanna.

Volgens Gilbert kunnen we de komende periode kleine terugvallen gevolgd door kleine rally’s verwachten. Veel zal afhangen van wat Trump politiek voor elkaar krijgt en hoe de oorlogsdreiging verder evolueert.

De visie van Gilbert en Wald sluiten sterk aan bij de visie van Slim Beleggen Trading. Volg hier SB Trading op de voet.

Beleggen in Nederlandse en Belgische aandelen

Trading, Opties, snelle winst …

Beleggen in Fondsen en ETFs …

Beleggen in Dividendaandelen