De hele wereld rekent een beetje op een sterk economisch herstel in China nu dat de strenge coronamaatregelen niet meer van toepassing zijn. Zulk herstel is gunstig voor de hele wereldeconomie, maar voorlopig blijft het bij gematigde cijfers. De problemen op het wereldtoneel hebben een grote impact op de Chinese economie.

Een hoge functionaris van de Communistische Partij, Han Wenxiu, waarschuwde zaterdag dat het fundament van het economisch herstel in China niet solide genoeg is en dat er mogelijke overloopeffecten kunnen zijn van wereldwijde economische problemen.

Hij voegde eraan toe dat de wereldeconomie het risico loopt van stagflatie, waarbij veel ontwikkelde landen hun monetaire beleid agressief aanscherpen, wat problemen veroorzaakt voor banken, problemen met buitenlandse schulden en onrust op de financiële markten.

Han verklaarde ook dat wereldwijde toeleveringsketens worden geherstructureerd. Ondanks recente economische gegevens waaruit blijkt dat de Chinese economie herstelt van COVID-19 nadat de regering eind vorig jaar haar zero-COVID-strategie had opgegeven, zei Han dat de basis van het economische herstel in China nog niet solide genoeg is.

Groeidoel

China blijft er echter op vertrouwen dat het zijn jaarlijkse economische groeidoelstelling van ongeveer 5 procent zal halen, waarbij het groeidoel rekening houdt met de noodzaak om de werkgelegenheid uit te breiden, het levensonderhoud van mensen te verbeteren en de potentiële groeicapaciteit. China heeft momenteel geen duidelijke inflatie of deflatie en heeft volgens Han relatief veel speelruimte op het gebied van monetair beleid.

Hij merkte ook op dat China de markttoegang zou blijven uitbreiden en buitenlandse investeringen in de op één na grootste economie ter wereld zou verwelkomen. Han nodigt landen uit om te investeren in China en benadrukt het belang van langetermijnrelaties.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>