De onrust in de bankensector lijkt nog steeds niet bekoeld. Kristalina Georgieva, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, zei daarom dat de risico’s voor de financiële stabiliteit zijn toegenomen. Om deze reden riep ze op tot waakzaamheid.

Georgieva herhaalde dat 2023 een moeilijk jaar zal worden. De mondiale groei zal verlagen tot minder dan 3% als gevolg van de pandemie, de oorlog in Oekraïne en de monetaire verstrakking. Voor 2024 zijn de vooruitzichten beter maar desondanks zal de mondiale groei naar verwachting onder haar gemiddelde van 3,8% blijven.

Georgieva zei dat de beleidsmakers in de geavanceerde economieën resoluut hebben gereageerd op de risico’s voor de financiële stabiliteit na de ineenstortingen van de banken, maar dat toch waakzaamheid geboden is.

China is een belangrijke factor

Volgens Georgieva kan de sterke economische heropleving van China hoop bieden voor de wereldeconomie. De groei van het land wordt in 2023 geschat op 5,2%. Deze groei zou naar verwachting goed zijn voor ongeveer een derde van de wereldwijde economische groei. Het IMF schat dat elke toename van de BBP-groei in China met 1 procentpunt leidt tot een toename van de groei in andere Aziatische economieën met 0,3 procentpunt.

Omdat China zo’n belangrijke factor is, drong Georgieva er bij Chinese beleidsmakers op aan om de productiviteit te verhogen en het evenwicht in de economie ter herstellen. Er moet een verschuiving plaatsvinden van investeringen naar een duurzamere, op consumptie gerichte groei, onder meer door marktgerichte hervormingen om het speelveld tussen de particuliere sector en de staatsbedrijven gelijk te trekken.

Zij zei dat een nieuw evenwicht in de Chinese economie Peking ook zou helpen zijn klimaatdoelstellingen te bereiken. Een overgang naar consumptiegerichte groei doet de vraag naar energie afnemen, waardoor de emissies zouden dalen en de druk op de energiezekerheid zou worden verlicht.

Bron: CNBC
Foto: iStock