Sinds het jaar 2009 is er al sprake van een stijgende trend op de aandelenmarkten. Sommige beurzen vallen daarbij in positieve zin op. Denk in dit geval bijvoorbeeld aan de Amerikaanse indices. Al jaren weten zij te ‘outperformen’. Mogelijk komt er echter binnenkort een einde aan deze ‘outperformance’.

Een gevarieerde beleggingsportefeuille bestaat vaak sowieso uit zowel aandelen als obligaties. De gedachte is immers dat obligaties ook in slechte beurstijden een goed rendement kunnen bieden. Tijdens de afgelopen 12 jaar leverden obligaties ook een uitstekend rendement op, want door de dalende rente werden obligaties steeds meer waard. Tijdens de afgelopen maanden is de interesse in obligaties echter wat gaan liggen in verband met de stijgende rente.

Obligaties kunnen weer aantrekkelijk worden

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Pictet Asset Management, is te zien dat de S&P 500 index al sinds het jaar 2009 een structureel betere prestatie weet af te leveren dan de iShares 20+ Year Treasury Bond ETF. De laatstgenoemde ETF profiteert van een dalende rente en daar was tijdens de afgelopen 12 maanden geen sprake van.

Op de grafiek is te zien dat de bovenkant van het trendkanaal inmiddels bereikt is. Tijdens alle voorgaande keren was dat een indicatie dat er een tegenvallende beursperiode op komst was. Juist tijdens die perioden wisten obligaties in positieve zin te verrassen. Is dat kantelpunt nu opnieuw bereikt?

Gratis Goudgids

We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld. In deze gratis gids staat ALLES wat u moet weten over de kracht van het gele edelmetaal. Download hier uw gratis goudgids >>