De wereldwijde centrale banken hebben de afgelopen jaren een klimaat gecreëerd waarbinnen er sprake is van historisch lage rentestanden. De Amerikaanse centrale bank liep daarbij voorop om al vrij snel na het uitbreken van de huizenmarktcrisis de geldkraan open te draaien. De andere centrale banken volgden dit voorbeeld van de Fed iets later op.

De stimuleringsmaatregelen, die als eerst door de Amerikaanse centrale bank werden ingevoerd, wisten voor veel ophef te zorgen. Met name Duitse beleidsmakers hadden grote twijfels over de effectiviteit van het opkoopprogramma. Duitsland was met name voorstander van het doorvoeren van strenge hervormingen. Toch volgde een aantal jaren later de Europese centrale bank het voorbeeld van de Fed op.

Centrale banken verstrengen hun beleid

Uiteraard is niet precies te zeggen in welke mate de centrale banken hebben meegewerkt aan de economische groei waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Maar, het is duidelijk dat er een flinke prijs voor betaald is. De schulden zijn immers exponentieel gestegen en het is nog maar de vraag of deze schuldenbalans ooit afbetaald gaat worden.

De economen van Bank of America maken zich op dit moment met name zorgen over de financiële condities waar we in de toekomst mee te maken kunnen gaan krijgen. Zo laat de Amerikaanse zakenbank weten dat de centrale banken bezig zijn met het verstrengen van het monetaire beleid. En op het moment dat de financiële omstandigheden minder gunstig worden voor beleggers, kunnen de wereldwijde aandelenmarkten hier ook de nare gevolgen van gaan ondervinden.

Het tijdperk van ‘gratis geld’ lijkt steeds meer ten einde te komen…

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)