De Europese aandelen weten tot nu toe dit jaar nog niet echt op te vallen. De Duitse beurs heeft zelfs moeite om het hoofd boven water te houden. In tegenstelling tot de Europese indices, blijven de Amerikaanse indices het erg goed doen. De correlatie tussen de VS en de EU was zelden zo laag.

Al jarenlang weet Wall Street het beter te doen dan de Europese markten. Dat is overigens niet vreemd, want het zijn met name de technologieaandelen die de afgelopen jaren exponentiële winsten lieten optekenen. En veel van deze prominente technologieaandelen hebben een notering op Wall Street. Maar, er is nog meer aan de hand.

Winstgroei bij Europese aandelen valt tegen

De teleurstellende prestaties (relatief gezien) van Europese aandelen heeft voor een groot deel te maken met de winstgroei. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Deutsche Bank, is te zien dat de winstgroei tot nu toe dit jaar sterk tegenvalt. Zeker in vergelijking met de groeitrend van vorig jaar. Maar, mogelijk is er licht aan het einde van de tunnel, want de groeivooruitzichten voor het derde kwartaal zien er goed uit.

Op de laatste grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat het wel tijd begint te worden dat de Europese aandelenmarkten het beter gaan doen dan Wall Street. Sinds het jaar 2006 is de correlatie tussen de S&P 500 index en de Stoxx Europe 600 index immers niet meer zo laag geweest.