Dat Amerika al jarenlang te maken heeft met een begrotingstekort, zal hoogstwaarschijnlijk niemand versteld doen staan. Toch zorgen de plannen van Donald Trump er voor dat dit begrotingstekort de komende jaren verder zal gaan oplopen. En dit kan zorgen voor extra druk op de dollar.

Tijdens de afgelopen weken wist de dollar flink terrein terug te winnen van de euro. Ruim een maand geleden was 1 euro nog 1,24 dollar waard, maar op dit moment is 1 euro nog slechts 1,17 dollar waard. Volgens analisten is de sterkere dollar te danken aan de stijgende rente op de Amerikaanse staatsleningen. En deze stijgende rente wordt dan weer veroorzaakt door de beter dan verwachte prestatie van de Amerikaanse economie en de mogelijke renteverhogingen van de Fed tot gevolg.

Dollar kan hinder ondervinden van het Amerikaanse begrotingstekort

Uit onderzoek van het Congressional Budget Office blijkt dat het Amerikaanse begrotingstekort in 2019 en 2020 waarschijnlijk zal uitkomen op 4,6% van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Volgens de economen van Bloomberg kan dit er voor gaan zorgen dat er extra druk op de dollar komt te staan. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat er een aanwijsbaar verband bestaat tussen de Dollar Index en het begrotingstekort uitgedrukt als percentage van het bbp.

Mochten de voorspellingen dus uitkomen, dan is het goed mogelijk dat de dollar het de komende jaren enorm lastig gaat krijgen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)