Wat de gevolgen van COVID-19 zijn, weten we ondertussen. Maar gaat deze episode ook nare gevolgen hebben eens alles gepasseerd is? Sommige economen en marktkenners vrezen dat een aantal landen een meer protectionistisch beleid zullen gaan hanteren wat ervoor gaat kunnen zorgen dat de wereldeconomie minder hard kan gaan groeien en/of herstellen.

Overheden wereldwijd ervaren allerlei problemen en economische gevolgen door het coronavirus dat ondertussen de hele wereldeconomie aan het teisteren is. Om ieders eigen economie te beschermen, wordt er nagedacht om een meer protectionistische aanpak te hanteren in de toekomst zodat men minder afhankelijk is van elkaar.

There is a much bigger wave of protectionism in the near term that we should expect, that is not just in medical supplies … but it will also start to affect food.

Deborah Elms, executive director bij Asian Trade Centre, beweert dat deze golf van protectionisme zal starten in de voedingsindustrie. Meer en meer landen worden angstig omtrent voedselvoorraden en dergelijke, vandaar dat ze denkt dat de export van voedingsproducten zal gaan afnemen de komende maanden.

Minder handel

Daarna zullen andere industrieën en sectoren volgen wat uiteindelijk nefast zal zijn voor de groei van de wereldeconomie. De WHO zei dat de handel tussen de Verenigde Staten van Amerika en China reeds is achteruitgegaan in 2019 door de handelsoorlog tussen beide landen.

Nu met COVID-19 kan het nog erger vermits overheden op zoek zullen gaan om hun favoriete en meest rendabele industrieën te beschermen. Men verwacht wel dat de situatie in 2021 gaat verbeteren maar de komende maanden zullen we eerst door de zure appel heen moeten bijten.

As the economic distress increases, the response by many governments will be to assist favored industries, favored sectors or sectors where they’re particularly concerned about catastrophe, especially in jobs. And they will respond, most likely, by pursuing protectionism.

Volgens Elms is dit een logische reactie van nationale overheden, eerst hun eigen zaak op orde brengen en hun eigen volk aan het werk krijgen en daarna pas opnieuw de deuren openzetten voor handel met andere landen. Maar dit is echter slecht voor het globale plaatje.

Bronnen: CNBC

Foto: TheDigitalArtist – Pixabay