Als gevolg van de vaccinaties lijkt het einde van het coronatijdperk in zicht te zijn. Steeds meer beperkende maatregelen worden opgeheven en als gevolg daarvan begint de economische motor weer op stoom te raken. De meeste macrocijfers zien er behoorlijk indrukwekkend uit en sommige economieën hebben de coronacrisis alweer achter zich liggen. Ondanks deze positieve berichten moeten beleggers rekening houden met een afzwakkende economische groei.

De Chinese economie wist vorig jaar als een van de weinige economieën te groeien. Volgens economen was deze economische ‘meevaller’ onder andere te danken aan het ruimhartige Chinese overheidsbeleid. Zo was er in 2020 sprake van een stevige kredietimpuls in China. In dit geval gaat het om de bedrijfsleningen die de Chinese banken verstrekken. Door het monetaire beleid kregen bedrijven veel sneller een lening dan voorheen en dit had een positieve uitwerking op het herstel van de economische groei.

Economische herstelbeweging kan van korte duur zijn

Inmiddels ziet de Chinese kredietimpuls er een stuk minder overtuigend uit. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, te zien dat de China Credit Impulse al enkele maanden een dalende trend laat zien. En deze daling kan slecht nieuws betekenen voor de groei van de wereldeconomie. De Chinese kredietimpuls loopt immers gemiddeld 10 maanden vooruit op de wereldwijde productiesector en gezien de daling bij de Chinese kredietimpuls moeten beleggers rekening houden met tegenvallende productie PMI-cijfers. Binnen 10 maanden zou er zelfs weer sprake kunnen zijn van een notering onder de 50-lijn en dat impliceert dat er sprake is van een krimp.

Deze grafiek laat zien dat de economische herstelbeweging mogelijk van korte duur kan zijn. Beleggers moeten in ieder geval rekening houden met de nasleep van de coronacrisis. En deze nasleep zal hoogstwaarschijnlijk niet zonder kleerscheuren passeren.

3 Aandelen voor de Energie Crisis

Met deze 3 aandelen zal ook u geld kunnen verdienen aan deze energiecrisis … in plaats van hem te betalen.

Dit is een ‘once in a lifetime’ opportuniteit.

Download hier jouw gratis gids: 3 Aandelen voor de Energie Crisis