Afgelopen week verschenen er tegenvallende cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Uit cijfers van de universiteit van Michigan blijkt dat het consumentenvertrouwen is gedaald naar het laagste niveau in 10 jaar. Beleggers lijken zich daar echter vooralsnog weinig zorgen over te maken.

Afgelopen vrijdag werd er reikhalzend uitgekeken naar de Michigan Consument Sentiment Index. Deze index meet het niveau van het Amerikaanse consumentenvertrouwen in de economische activiteit. Aangezien de Amerikaanse economie een consumeergerichte economie is, is het van cruciaal belang dat consumenten vertrouwen hebben in de toekomst. Is dit vertrouwen niet aanwezig, dan zullen ze (grote) uitgaven uitstellen en dat zal een negatief effect hebben op de groei van de economie.

Amerikaanse consumentenvertrouwen daalt naar het laatste niveau in 10 jaar

De hoge verwachtingen van economen werden helaas niet waargemaakt. In tegenstelling tot de verwachtingen daalde de index van 82,1 punten naar 70,2 punten. Dit resulteerde niet alleen in een daling naar het laagste niveau in 10 jaar; de daling in het sentiment behoort tot de drie grootste van de afgelopen 50 jaar. Alleen tijdens de financiële crisis en de coronacrisis werd een vergelijkbare daling gerealiseerd.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Callum Thomas, is te zien dat er inmiddels een groot gat is ontstaan tussen enerzijds het consumentenvertrouwen en anderzijds het beleggersvertrouwen. Terwijl de S&P 500 index rond haar recordhoogte beweegt, noteert de Michigan Consument Sentiment Index aan het laagste niveau in 10 jaar. En op de grafiek is te zien dat een dergelijke divergentie nog nooit eerder is voorgekomen. De kans is dus groot dat de huidige situatie niet lang houdbaar is.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>