Al jaren nemen de centrale banken een prominente rol in op de financiële markten. Volgens diverse analisten is de beursrally van de afgelopen jaren ook grotendeels te danken aan het ruimhartige monetaire beleid. Het gevolg is wel dat de balansposities van de centrale banken steeds verder oplopen. En het is nog maar de vraag of de aandelenmarkten overeind kunnen blijven op het moment dat de balansposities worden afgebouwd.

Het coronavirus wist er in het jaar 2020 voor te zorgen dat de wereldeconomie getroffen werd door een historische krimp. Om de economische schade enigszins te beperken en om tevens de duur van de recessie te verkorten, grepen de overheden in samenwerking met de centrale banken massaal in. Het gevolg was wel dat er sprake was van sterk oplopende staatsschulden en balansposities.

De geldpers blijft niet eeuwig draaien

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Investment Strategy, is de zorgwekkende situatie bij de belangrijkste centrale bank van de wereld in beeld gebracht. De balanspositie van de Amerikaanse centrale bank bedraagt immers ruim 42% van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Nog nooit eerder was de balanspositie van de Fed zo groot. Overigens is dit plaatje niet alleen zichtbaar bij de Amerikaanse centrale bank. Bij de meeste andere centrale banken ziet het plaatje er zelfs nog veel zorgwekkender uit.

Voor de centrale banken is het overigens te hopen dat dit ‘experiment’ goed afloopt. Ook de centrale bankiers hebben onlangs noodgedwongen moeten inzien dat de geldpers niet eeuwig kan blijven draaien. De Amerikaanse centrale bank heeft niet voor niets onlangs de rente verhoogd. En volgens kenners zal de Fed ook dit jaar starten met het afbouwen van haar immense balanspositie. En deze afbouwmaatregelen zullen hoogstwaarschijnlijk gaan leiden tot volatiliteit op de financiële markten.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>