De olieprijs heeft een rampzalig kwartaal achter de rug liggen. Nog nooit eerder wist het ‘zwarte goud’ in drie maanden tijd met 65% in waarde te dalen. De oliemarkt staat werkelijk in vuur en vlam. Met name de Amerikaanse oliebedrijven hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Het zou dus geen overbodige luxe zijn als de olieprijs een bodem weet te bereiken.

De daling van de olieprijs is eigenlijk aan twee zaken te danken. Enerzijds zorgt het coronavirus er voor dat de wereldeconomie voor een groot deel stil ligt. Met name de fabrieken worden hard geraakt. Hierdoor daalt de vraag naar olie. Anderzijds is er een ‘olie-oorlog’ ontstaan tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Beide landen hebben nu de oliekraan volledig open gedraaid. Met een hoger aanbod tot gevolg. Ook dit leidt tot een lagere olieprijs.

Amerikaanse bedrijven hebben een hogere olieprijs nodig

Maar, mogelijk is het einde van de tunnel in zicht. Trump heeft onlangs laten weten dat hij met Rusland en Saoedi-Arabië om de tafel wil om een einde aan deze olie-oorlog te maken. Voor de VS is dat overigens ook hard nodig, want de kostprijs van de Amerikaanse oliebedrijven ligt nu boven de olieprijs zelf.

Volgens Chris Kimble, technisch analist bij Kimble Charting, bestaat er een reële kans dat de olieprijs binnen afzienbare tijd een bodem weet te bereiken. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de onderkant van het meerjarige trendkanaal is bereikt. Daarnaast noteert een sentimentsindicator op het laagste niveau in 16 jaar tijd. In het verleden leidde dat tot een stevige bodem.

Is die bodem nu opnieuw nabij?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>