In februari loopt officieel de termijn als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank voor Jerome Powell af. De meeste economen rekenen er echter op dat Joe Biden binnenkort Powell zal herkiezen als Fed-voorzitter. Mocht dat tegen alle verwachtingen in niet gebeuren, dan kan dit gevolgen hebben voor de aandelenmarkten.

Op de financiële markten is er grote tevredenheid over de rol die Powell de afgelopen jaren heeft ingenomen. Met name tijdens de coronacrisis wist hij adequaat in te grijpen door middel van het ruimhartige opkoopbeleid. Aan de andere kant zijn er ook de critici die wijzen op het feit dat Powell mogelijk te lang en te hard de geldkraan open heeft laten staan. In relatief korte tijd is de Fed-balans immers exponentieel gestegen.

Herverkiezing van Jerome Powell kan leiden tot stijgende beurskoersen

De economen zijn het er wel over eens dat de aandelenmarkten vermoedelijk in waarde zullen gaan stijgen op het moment dat de termijn als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank voor Jerome Powell verlengd wordt. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat er juist rekening wordt gehouden met een beursdaling indien onverwachts Fed-gouverneur Lael Brainard genomineerd wordt. Zij wordt als enige uitdager van Powell gezien.

President Biden zal binnen enkele weken bekend gaan maken of Powell zijn termijn met vier jaar mag gaan verlengen. De beleggers gaan daar vooralsnog wel vanuit, dus mocht dat niet het geval zijn dan kan dit leiden tot onrust op de financiële markten.

3 ongeziene koopjes onder 5 dollar

Deze bedrijven hebben alles in huis om de toekomstige toppers van de beurs te worden.

Download hier jouw gratis gids: 3 ongeziene koopjes onder 5 dollar