De verwachtingen met betrekking tot een nieuwe renteverhoging voor het einde van dit jaar van de Amerikaanse centrale bank, waren een week geleden nog gezakt naar het laagste niveau van dit jaar. Maar, de toespraak van Yellen heeft weten te zorgen voor een gigantische trenddraai. Krijgen we nog dit jaar te maken met een verhoging van de rentestand?

Janet Yellen liet afgelopen woensdag weten dat de Fed vooralsnog de rentestand onveranderd laat. Uiteraard was dit voor de meeste economen geen verrassing te noemen, maar Yellen was tijdens haar toespraak behoorlijk ‘Hawkish’ ingesteld. Als gevolg daarvan lijkt een renteverhoging voor het einde van dit jaar opeens terug op tafel te liggen.

Geen steun meer van de Fed

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat het overgrote deel van de markt op dit moment rekening houdt met een Amerikaanse renteverhoging voor het einde van dit jaar. En dat is iets wat maar weinig economen en analisten een week geleden hadden zien aankomen.

Overigens kunnen er ook zware tijden gaan aanbreken voor de aandelenmarkten. Yellen liet namelijk weten dat de Fed vanaf volgende maand zal gaan starten met het afbouwen van haar balanspositie. En er waren genoeg analisten aanwezig die stilletjes hoopten op een latere afbouw. Vanuit Amerika hoeven we dus niet meer te rekenen op stimuleringssteun. En juist die steun heeft de afgelopen jaren weten te leiden tot een gigantische beursrally.