Afgelopen woensdag liet Jerome Powell weten dat de Fed alles zal doen om de Amerikaanse economie er bovenop te helpen. Vrij vertaald komt het er dus op neer dat de rente nog lang historisch laag zal blijven en dat het opkoopprogramma nog maanden van kracht zal zijn. Gaat dit beleid de Amerikaanse economie redden?

De Amerikaanse centrale bank besloot afgelopen woensdag om de rentestand onveranderd te laten. Tijdens de toespraak liet Fed-voorzitter Jerome Powell weten dat de Fed de komende tijd een ‘agressief’ beleid zal moeten voeren. De Amerikaanse economie wordt op dit moment namelijk hard getroffen en de Fed wil er alles aan doen om een harde val van de economie te voorkomen.

De Fed koopt massaal staats- en bedrijfsobligaties op

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van FRED, is te zien dat de balanspositie van de Fed tijdens de afgelopen weken exponentieel in waarde is gestegen. Nog nooit eerder zagen we in zo’n korte tijd een dergelijke stijging. Tot op heden heeft dat opkoopbeleid echter weinig effect gehad op de Amerikaanse economie. Zo werd afgelopen woensdag duidelijk dat de grootste economie ter wereld tijdens het eerste kwartaal met 4,8% in waarde wist te krimpen.

Het is nog maar de vraag of het beleid van de Fed daadwerkelijk effect gaat hebben op de reële economie. Voorlopig lijken alleen de financiële markten te profiteren van het feit dat de Amerikaanse centrale bank de geldkraan volledig open heeft gedraaid.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>