Op dit moment is er sprake van grote onrust op de beursvloer. Steeds meer beleggers nemen een zijlijnpositie in om te bekijken hoe de handelsoorlog tussen Amerika en China gaat aflopen. Deze perikelen zorgen er voor dat de angst op een scenario als ‘Black Monday’ toeneemt. Gaat het echt zover komen?
Bij de meeste beleggers zal de term ‘Black Monday’ wel bekend voorkomen. Op die dag crashte de Dow Jones index met 23% doordat computerprogramma’s massaal aandelen verkochten. Wat niet in de programma’s stond, was hoe ze de daling konden tegenhouden eens iedereen zijn aandelen verkocht. Achteraf bleek overigens dat Black Monday een zeer goed moment was om te kopen. Ruim 15 maanden later stond de Dow Jones index immers terug op het niveau van vóór de crash.
Moeten we vrezen voor een rampzalige crash?
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van ZeroHedge, is te zien dat de S&P 500 index tijdens de afgelopen maanden een soortgelijk pad heeft bewandeld als van vóór de crash in 1987. Met name de eindsprint die we zagen tussen oktober en februari kwam sterk overeen met de euforische stemming in het jaar 1987. Toch maakte die euforische stemming destijds vrij snel plaats voor extreme angst. Een scenario dat zich nu opnieuw lijkt te voltrekken.
De vraag is alleen of de centrale banken het zover laten komen. Mochten de markten te diep wegvallen, dan is de kans groot dat zij een reddende hand toesteken. De vraag is alleen: hoe diep moet de daling zijn alvorens de centrale banken ingrijpen?