Donald Trump liet aan het begin van deze week weten dat hij donderdag bekend zou maken wie vanaf februari het stokje zal gaan overnemen van Janet Yellen. Toch hoeft het niet per se te zijn dat Yellen van de troon wordt gestoten, want ook zij is nog steeds in de race voor het voorzitterschap. Mocht er wel een nieuwe voorzitter gaan komen, wat gaat dat dan betekenen voor de markten?

Naast Yellen zijn op dit moment John Taylor en Jerome Powell in de race om de baas te worden van de Amerikaanse centrale bank. Volgens kenners maakt Powell op dit moment de meeste kans. Hij is net als Yellen voorstander van het ‘voorzichtig’ optrekken van de rentestand en daarnaast wil hij alles in overeenstemming doen met de economische condities. Aangezien Powell een Republikein is maakt hij een aanzienlijk grotere kans dan Yellen. Trump heeft namelijk meermaals laten weten dat Yellen volgens hem niet geschikt is om deze functie te bekleden.

Moeten we vrezen voor een beurscorrectie?

De vraag die resteert, is natuurlijk of een troonwisseling bij de Fed effect gaat hebben op de aandelenmarkten. Ryan Detrick, van LPL Research, heeft hier een uitgebreid onderzoek naar gedaan. En op het moment dat Yellen inderdaad ingewisseld wordt, kan dit wel effect gaan hebben op de beurskoersen. Op de bovenstaande tabel is namelijk te zien dat de Dow Jones index gemiddeld gesproken in dat geval 6 maanden later -0,3% lager noteert. In slechts 60% van de gevallen stonden we in dit geval 6 maanden later hoger.

Volgens Detrick maakt dit onderzoek duidelijk dat het niet hoeft te betekenen dat we direct te maken gaan krijgen met een grote correctie. Wel geeft het aan dat een nieuwe Fed-voorzitter leidt tot onzekerheid. Het is namelijk altijd nog maar de vraag hoe een nieuwe voorzitter te werk gaat. En beleggers zijn niet bepaald gecharmeerd van onzekerheid.