De beursmaand oktober staat niet bepaald goed bekend bij veel beleggers. In het verleden zijn de beurzen meermaals tijdens deze beruchte handelsmaand geconfronteerd met stevig dalende beurskoersen. Moeten we dit jaar opnieuw vrezen voor dalende beurskoersen?

Opvallend genoeg ziet de beursmaand oktober er over de afgelopen 10 jaar gemeten er behoorlijk goed uit. Gemiddeld gezien wist de S&P 500 index alleen tijdens de beursmaand februari een betere beursprestatie neer te zetten. Gemiddeld gezien wist de toonaangevende Amerikaanse beurs tijdens de handelsmaand oktober met ruim 2% in waarde te stijgen (over de afgelopen 10 jaar gemeten).

Beleggers moeten rekening houden met onrust op de financiële markten

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van LPL Research, zijn de beursprestaties van de S&P 500 index tijdens de verschillende beursmaanden in beeld gebracht. Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, laat weten dat de beursmaand oktober een stuk minder florrissant verloopt tijdens een verkiezingsjaar. Zo is op de bovenstaande grafiek te zien dat de Amerikaanse beurs tijdens een dergelijk jaar in oktober gemiddeld gezien geconfronteerd wordt met een daling. Het is zelfs de slechtste beursmaand tijdens een verkiezingsjaar.

Wat dat betreft lijken beleggers er verstandig aan te doen om juist nu voorzichtig te werk te gaan. De verkiezingsstrijd tussen Biden en Trump kan immers zorgen voor onrust op de financiële markten. En het verleden leert ons dat beleggers slecht om kunnen gaan met onrust.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)