De Amerikaanse autobouwer van elektrische voertuigen Tesla bekijkt de mogelijkheid om een lithiumraffinaderij te bouwen dit jaar voor de productie van EV-batterijen. Indien ze groen licht krijgen, zouden ze in het vierde kwartaal dit jaar al kunnen beginnen met de constructie. Deze fabriek zou de ‘first of its kind’ zijn in Noord-Amerika.

Gaat Tesla nog een stapje verder in het ‘electric vehicle’ verhaal? Ze zijn namelijk aan het bekijken of ze een lithiumraffinaderij kunnen bouwen voor de productie van EV-batterijen. Het bedrijf zou ruw ertsmateriaal in een bruikbare staat verwerken voor batterijproductie en vervolgens de lithiumhydroxide naar verschillende Tesla-batterijfabrieken verzenden.

In april zei Tesla CEO Elon Musk al dat het wellicht noodzakelijk zou zijn om zelf actief te worden op dit vlak omdat het metaal ontzettend duur is geworden. De prijs voor lithium is 120 procent gestegen dit jaar. De zet van Tesla is waarschijnlijk ook een poging om de levering van zijn lithium- en batterijproductie te diversifiëren. China heeft meer dan de helft van de wereldwijde lithiumverwerking en -raffinage in handen, de Verenigde Staten slechts 1 procent.

Planning

Bij de aanvraag van de lithiumraffinaderij werd ook vermeld dat er ook andere verwerkingen, raffinages en producties van batterijmaterialen zullen worden uitgewerkt ter ondersteuning van Tesla’s duurzame productielijn. Daarmee wordt het natuurlijk interessant voor investeerders. Als Tesla groen licht krijgt, dan zou de constructie kunnen starten in Q4 dit jaar.

Het is de bedoeling om in Q4 2024 klaar te zijn voor commerciële doeleinden. Musk benadrukte echter dat ze nog niet 100 procent zeker zijn of de raffinaderij ‘doenbaar’ is. Er zijn nog geen engineering-, constructie- of inkoopcontracten onderhandeld of ondertekend en er zijn ook nog geen wettelijke vergunningen verkregen. Er is dus nog veel werk voor de boeg.

Bronnen: Arjun Kharpal – CNBC

Foto: Fdecmoite – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>