De afgelopen jaren is sprake geweest van een ware valutaoorlog. Heel wat landen hebben hun eigen munt gedevalueerd om op die manier de economie in het zadel te helpen. Met name de exportgerichte landen zijn gebaat bij een lagere munt. Dat zorgt er immers voor dat het voor buitenlandse bedrijven interessanter wordt om hun goederen uit dat betreffende land te halen.

Trump heeft de afgelopen maanden meermaals laten weten dat hij geen voorstander is van die gevoerde valutaoorlog. Volgens hem heeft bijvoorbeeld China op die manier haar eigen productiesector gered en ook de Duitse economie zou volgens Trump de vruchten plukken van de relatief lage notering van de euro. Toch lijkt Trump zich nu ook te mengen in deze oorlog.

Trump hekelt de dure dollar

dollar-duur

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de dollar vorige week woensdag flink waarde moest inleveren. Dit gebeurde in een relatief korte tijd. Deze prijsdaling was het gevolg van het interview dat Trump had met The Wall Street Journal. Tijdens dit gesprek gaf de president van de Verenigde Staten aan dat de dollar op dit moment te sterk aan het worden is.

Daarnaast liet Trump ook weten dat hij geen voorstander is van een sterke dollar. Het begint er dus steeds meer op te lijken dat Trump de Amerikaanse productiesector een handje wil gaan helpen door de dollar in waarde te laten zakken. Gezien de sterkte van de Amerikaanse macrocijfers is een harde daling van de dollar vooralsnog niet reëel te noemen.