We leven op dit moment in bijzondere tijden. Een aantal maanden geleden was er geen wolk aan de lucht te vinden. Vandaag de dag hangt er echter een donkere wolk boven de wereld. Het coronavirus eist niet alleen vele doden, ook de economische gevolgen zijn immens groot. Ondertussen proberen de centrale banken er alles aan te doen om een harde economische klap te voorkomen. De Fed gaat daarin wel heel erg ver.

Het jaar 2018 stond voor de Amerikaanse centrale bank in het teken van het normaliseren van haar monetaire beleid. Zo werden er diverse renteverhogingen doorgevoerd en ook de balanspositie werd afgebouwd. Het jaar 2018 voelt inmiddels als een eeuwigheid geleden. De Fed heeft namelijk tijdens de afgelopen weken de geldkraan volledig opengezet.

De Fed speelt met vuur

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat de balanspositie van de Fed tijdens de afgelopen drie maanden met ruim 2 biljoen dollar is gestegen. Nog nooit eerder wist de balanspositie van de Amerikaanse centrale bank in korte tijd zo hard te stijgen. Deze grafiek maakt duidelijk dat alle monetaire remmen los zijn.

Voor de aandelenmarkten kan dit overigens goed nieuws betekenen. Tijdens de voorgaande stimuleringspakketten van de Fed wist Wall Street namelijk fors in waarde te stijgen. Voor de Fed is het te hopen dat het monetaire beleid nu opnieuw haar vruchten op Wall Street zal gaan afwerpen.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar