Het gele edelmetaal weet al enkele maanden hoge ogen te gooien op de financiële markten. In deze onzekere tijd lijken steeds meer beleggers goud aan de portefeuille toe te voegen. Dat is niet vreemd, want goud fungeert al decennialang als een ‘veilige haven’. De situatie rondom olie ziet er overigens een stuk minder rooskleurig uit.

De olieprijs staat al enkele maanden onder druk. Op dit moment betaal je voor een vat ruwe olie ongeveer $20. Zelden wist de olieprijs onder de grens van $20 te duiken. Wat dat betreft mogen we dus wel stellen dat we in een bijzondere tijd leven.

Beleggers moeten de oliemarkt niet uit het oog verliezen

De analisten van Nautilus Investment Research hebben de olieprijs afgezet tegenover de goudprijs. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat er al sinds het jaar 2008 sprake is van een dalende trend. Dat houdt dus in dat de goudprijs over de afgelopen 12 jaar gemeten beter wist te presteren dan de olieprijs.

Aan de onderkant van de grafiek is echter ook te zien dat de olieprijs in vergelijking met de goudprijs zelden zo slecht wist te presteren. Er is op dit moment sprake van een negatieve standaarddeviatie die tussen de -2 en -4 ligt. Dit kwam sinds het jaar 1980 slechts in 5% van de gevallen voor. In het verleden was het resultaat dat de olieprijs afgezet tegenover de goudprijs getrakteerd werd op een gemiddelde stijging van tussen de 25 en 37 procent. Mogelijk biedt dat enige hoop voor de oliestieren.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>