Zondagavond werd een persbericht de wereld ingestuurd die beleggers van Galapagos deed watertanden. Het Amerikaanse Gilead en Galapagos breiden hun samenwerking uit waarbij Gilead zijn positie in het Belgisch-Nederlands biotechbedrijf versterkt. Het aandeel van Galapagos ging bij opening van de beursdag 16 procent omhoog.

De miljardendeal met Gilead is er eentje om u tegen te zeggen. De Amerikanen kopen voor 3,5 miljard dollar het recht om de belangrijke producten in de pijplijn te mogen uitbrengen. Daarenboven verhogen ze hun aandelenbelang in Galapagos tot 22 procent, goed voor 1 miljard dollar.

Het aandeel ging fors omhoog bij opening van de beursweek. Een stijging van 16 procent en hoger, gedreven door de deal en beleggers die anticiperen op mogelijks nog hogere koersen.

Nauwere samenwerking

In de deal staat ook beschreven dat Gilead zijn aandelenbelang kan optrekken tot 29,9 procent. Een overname zal er niet komen, alleszins niet in de komende tien jaar want de Amerikanen hebben een soort van ‘niet-aanvalsverdrag’ getekend. De samenwerking geeft Gilead ook meer zeggenschap in Galapagos, er zullen twee zitjes in de raad van bestuur in Amerikaanse handen vallen.

Galapagos CEO Onno van de Stolpe en Gilead CEO Daniel O’Day noemen het de grootste deal die de biotech ooit heeft gezien. Er is ook bewust niet gekozen voor een overnamedeal omdat beide heren er van overtuigd zijn dat een samenwerking veel meer waarde zal creëren in de toekomst.

Het extra kapitaal zal aangewend worden om de onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten uit te breiden. Het stokpaardje filgotinib, een kandidaat-geneesmiddel voor reuma, zal bij goedkeuring uiteindelijk verkocht worden in Europa en in de Verenigde Staten van Amerika.

Bronnen: Beursduivel

Foto: Pixabay

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger