De gedwongen huizenverkoop in de VS loopt ineens weer sterk op, over een déjà vu gesproken. De markt lijkt er nog niet echt oog voor te hebben, maar dit kan natuurlijk op termijn een ‘game changer‘ worden. Hoe zat het ook alweer? De crisis in de VS sloeg toe op de huizenmarkt: subprime leningen, sterk stijgende werkloosheid en veel Amerikanen die geconfronteerd werden met het fenomeen foreclosure, oftewel gedwongen huizenverkoop in opdracht van de bank. De andere variant, waarbij de huizenbezitter de pijp aan Maarten gaf, de sleutels bij de bank inleverde om elders een nieuwe start te maken, dat noemen ze in de VS ‘jingle mail‘ is vooral een probleem voor de banken. Bij foreclosures is de bank de initiatiefnemer: de huizenbezitter wordt eruit gezet en de bank start vervolgens een verkooptraject.
Gedwongen huizenverkoop Californië plus 57 procent
Uit cijfers van Realtytrac blijkt dat het aantal foreclosure filings, default notices en geplande gedwongen huizenverkoop ineens met bijna 8 procent steeg over januari (het gehele rapport vindt u hier).Dat is een forse toename, en een landelijk fenomeen. Californië steekt met kop en schouders boven de rest van het land uit, met een toename van maar liefst 57 procent. Het staatje van Californië ziet u hieronder. Hoewel er wel met enige toename rekening was gehouden, is een sprong van 8 procent alarmerend. Saillant detail is natuurlijk dat het openbare leven in de VS de afgelopen maanden deels plat heeft gelegen door de barre weersomstandigheden. Als gevolg daarvan vielen veel cijfers, waaronder die van de arbeidsmarkt en de fabrieksproductie tegen. En dat is het toch verwonderlijk dat op de vastgoedmarkt er kennelijk geen vertraging bij de gedwongen huizenverkoop valt te constateren, of het moet zo zijn dat de cijfers eigenlijk nóg slechter zouden zijn.
>>Snel op de hoogte van relevant beurs- en economisch nieuws? Volg ons op TWITTER<<
Nu is het te vroeg om direct zenuwachtig te worden. De toename van (afgerond) 8 procent is maand op maand vergeleken, dus januari ten opzichte van december. Vergelijken we het jaar op jaar (yoy), dan oogt het plaatje aanzienlijk gunstiger: dan blijkt het aantal foreclosures 18 procent lager te liggen. Volgens RealtyTrac Vice President Daren Blomquist zijn een aantal Amerikaanse staten nog steeds niet hersteld van de huizenmarktcrisis die in de VS in 2007 onverbiddelijk toesloeg, waarbij vooral Californië en New Jersey er negatief uit springen. Het is nog te vroeg en de basis is te smal (één maand) om de noodklok te luiden over de Amerikaanse huizenmarkt. Echter, als dit fenomeen doorzet en ook de cijfers over de komende maanden eenzelfde patroon laten zien, dan wordt het uitkijken geblazen. Een herhaling van de vastgoedcrisis in de VS, zo snel na de vorige crisis waarvan nog niet eens alle staten zijn hersteld, kan de Amerikaanse economie niet gebruiken, en dat geldt ook voor de rest van de wereld. De haast van Blackstone, die in razend tempo zijn vastgoedportefeuille liquideert, maakt ons extra alert op een omslag. Wordt vervolgd.