Een grote groep beleggers maakt zich zorgen om het huidige monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De verwachting is dat de Fed tijdens de volgende maand opnieuw de rentestand zal gaan optrekken. En niet alleen Trump is daar ontevreden over, ook steeds meer beleggers zien er de gevaren van in.

Trump heeft tijdens de afgelopen weken meermaals laten doorschemeren dat de Fed volgens hem de Amerikaanse economie afremt. Elk economisch succes wordt volgens de president door de Fed aangegrepen om de rente verder te verhogen. En volgens hem is dat een bedreiging voor de Amerikaanse economie. Onder andere de duurdere dollar is volgens hem aan de Amerikaanse centrale bank te danken.

Vormt de Fed een bedreiging voor de aandelenmarkten?

Toch lijkt de kans klein te zien dat de Fed binnenkort van koers zal gaan veranderen. Fed-voorzitter Jerome Powell liet al eerder weten dat de Amerikaanse centrale bank onafhankelijk dient te handelen. Met andere woorden mogen de woorden van Trump geen enkele invloed hebben op het Fed-beleid.

Dat steeds meer beleggers zich zorgen beginnen te maken over het Fed-beleid is overigens niet vreemd. De Fed is namelijk op de rem gaan staan en probeert steeds meer activa op de financiële markten te ‘lozen’. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, is onder andere te zien dat het bezit aan schatkistpapier in een jaar tijd met meer dan 8% is gedaald.

Dit plaatje ziet er voor de rest van de activa ongeveer hetzelfde uit. En juist omdat de aankopen van de Amerikaanse centrale bank de huidige Bull Market extra kracht hebben gegeven, kunnen de huidige verkoopacties het tegenovergestelde bewerkstelligen.