Op Wall Street heerst er een optimistisch sfeertje. De aandelenkoersen zitten in de lift, de meeste analisten zijn positief en ook de economische vooruitzichten zien er goed uit. De ideale combinatie dus om een belegging te doen. Maar, geldmanagers denken daar heel anders over. Voor het laatst zaten ze in het jaar 2008 zo onderwogen in Amerikaanse aandelen.

Volgens een enquête van Bank of America Merrill Lynch is er op dit moment sprake van een ondergewicht bij Amerikaanse aandelen van 20%.  De laatste keer dat dit percentage hoger was, was in januari 2008 toen de S&P 500 index in de buurt bewoog van de grote piek die in 2007 werd neergezet. De maanden daarna moest de S&P 500 index flink waarde inleveren.

Geldmanagers waren voor het laatst in 2008 zo pessimistisch

Volgens hetzelfde onderzoek is 80% van de geldmanagers van mening dat de VS de meest overgewaardeerde regio is. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bank of America Merrill Lynch, is te zien dat met name de technologieaandelen op dit moment gedumpt worden. Ook zijn de geldmanagers niet langer gecharmeerd van Britse aandelen.

Gezien de vergelijking met het jaar 2008 is het huidige sentiment onder de geldmanagers zorgwekkend te noemen. Het is voor de optimisten op Wall Street te hopen dat het sentiment snel bijtrekt.