Steeds meer beleggers zoeken hun heil buiten de Europese en Amerikaanse landsgrenzen als het gaat om beleggingen. Dit heeft te maken met het feit dat de waarderingen in de Westerse wereld wat aan de hoge kant zijn. Daarnaast hebben de meeste groeilanden tijdens de afgelopen jaren wat harde tikken moeten verwerken. En juist daarom is een groot deel van de beleggers van mening dat de groeilanden nog beschikken over het nodige potentieel. China is nog steeds een geliefd investeringsland.

Tijdens de afgelopen jaren is er heel wat gebeurd in China. Zo werd de Chinese aandelenmarkt in de zomer van 2015 geconfronteerd met een gigantische crash. Mede daardoor zag de Chinese overheid zich genoodzaakt om vergaande maatregelen door te voeren om de ‘verkoopgolf’ te stoppen. De rust lijkt nu weer redelijk teruggekeerd te zijn in China. Ondanks dat beweegt de Shanghai index nog ver onder de piek die in 2015 werd bereikt.

Chinese bedrijven keren een stuk minder dividend uit

Uit onderzoek van Bloomberg Businessweek blijkt dat het gemiddelde Chinese bedrijf nog niet bepaald interessant is voor de beleggers die geïnteresseerd zijn in een hoog dividend. Zo blijkt uit onderzoek dat het ‘dividend payout ratio’ behoorlijk laag ligt in China. Zo keert een gemiddeld Chinees A-bedrijf (CSI 300 index) slechts 30% van haar nettowinst uit aan haar aandeelhouders. In Europa en Amerika ligt dit percentage boven de 50%.

Op het gebied van dividend hebben de Chinezen dus nog een lange weg te gaan om de beleggers voor zich te winnen.