De Amerikaanse centrale bank heeft er de afgelopen jaren alles aan proberen te doen om de Amerikaanse economie en de inflatiestand uit het diepe dal te trekken. Bij de Amerikaanse economie is dit zeer goed gelukt. Toch heeft de Fed op het gebied van inflatie nog niet het gewenste doel bereikt.

Niet alleen de Fed heeft de afgelopen jaren gevreesd voor de lage inflatiestand. De ECB heeft de afgelopen jaren ook de geldpers aangezet om het deflatiespook te ontwijken. Door de wederopstanding van de wereldeconomie zitten de inflatiestanden ook weer in de lift. Het Fed-doel van 2,5% is echter nog niet behaald. En dat is gezien de huidige olieprijs toch wel opmerkelijk te noemen.

Amerikaanse inflatie blijft achter op de olieprijs

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Wall Street Journal, is te zien dat de Amerikaanse inflatiestand – mede door de lage olieprijs van de afgelopen twee jaar – het behoorlijk lastig heeft gehad. Nu de olieprijs flink in waarde is hersteld, zouden we mogen zeggen dat de inflatiestand hetzelfde heeft gedaan. Op de grafiek is echter te zien dat de Amerikaanse inflatie de afgelopen maanden duidelijk achter is gebleven op de prijs voor een vat Brent-olie.

En dat is gezien de correlatie van de afgelopen jaren wel opmerkelijk te noemen.