De aandelenmarkten zijn bezig aan een uitstekend beursjaar. Ook tijdens de afgelopen beursweken hebben de meeste indices terrein weten te winnen. Toch ziet het plaatje er bij de Russell 2000 index er op dit moment totaal anders uit. De Amerikaanse Small Cap index heeft grote moeite om het hoofd boven water te houden.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockCharts, is te zien dat de Russell 2000 index al sinds 5 oktober te maken heeft met een dalende trend. Tijdens de handelssessie van 5 oktober wist deze Small Cap index op een haar na koers 1515 aan te tikken. Opvallend genoeg heeft deze index dus al langer dan een maand te maken met een dalende trend terwijl de andere indices op Wall Street juist de afgelopen weken geconfronteerd werden met stijgende koersen.

Deze weerstand kan ook gevolgen gaan hebben voor andere indices

Volgens Dana Lyons, van The Lyons Share, is de dalende beweging bij de Russell 2000 index helemaal niet zo vreemd. Deze index is namelijk op 5 oktober geconfronteerd met een gigantische weerstand die vooralsnog stand weet te houden. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat de Russell 2000 index recent is afgeketst van het 161,8% Fibonacci-niveau. Deze weerstand is bepaald op basis van de dalende beweging van 2015/2016.

Zolang deze weerstandslijn in leven blijft, moeten we rekening houden met verder dalende beurskoersen. Volgens sommige analisten kan de Russell 2000 index gezien worden als ‘voorloper’ op de andere indices. Voor de stieren is het dus van cruciaal belang om de Fibonacci-weerstand bij de Russell 2000 index spoedig te doorbreken.