De Verenigde Staten en Iran zijn volop aan het werken aan een nieuwe nucleaire deal. Een overeenkomst tussen de twee landen zou volgens Goldman Sachs positief kunnen zijn voor de olieprijs ook al betekent dit meer aanbod op de oliemarkten.

Hoewel het tegenstrijdig lijkt, zou een deal waarbij Iraanse olie opnieuw toelating krijgt tot de mondiale oliemarkt de olieprijzen doen kunnen stijgen, aldus Damien Courvalin die grondstoffenstrateeg is bij Goldman Sachs.

Een deal zou de sancties tegen Iran opheffen en Teheran en Washington terugbrengen naar de naleving van het Joint Comprehensive Plan of Action. De VS trokken zich in 2018 eenzijdig terug uit deze nucleaire deal en legden Iran nieuwe sancties op, die een klap betekenden voor de olie-export van de Islamitische Republiek.

Courvalin richtte zijn beweegredenen toe. Volgens de strateeg wordt er zo een groot deel van de onzekerheid uit de oliemarkt gehaald. Het aanbod stijgt dan wel maar doordat er terug stabiliteit komt in de markt, zullen investeerders opnieuw meer vertrouwen hebben.

Geen eensgezindheid

Niet iedereen is echter akkoord met de stelling van Courvalin. Andere analisten zeggen dat een akkoord lagere olieprijzen zou kunnen betekenen, althans op korte termijn.

Morgan Stanley zei in een research note dat een toename van de Iraanse export de Brent crude olie waarschijnlijk zal afremmen op $70 per vat. De bank verwacht dat de internationale benchmark in de tweede helft van 2021 tussen $65 en $70 zal verhandeld worden.

Tamas Varga, analist bij PVM Oil Associates, denkt dan weer dat het akkoord de olieprijs op korte termijn onder druk zal zetten maar dat dit effect niet lang zal aanhouden.

Varga verwacht een korte sell off wanneer de deal uiteindelijk wordt afgerond en bekendgemaakt wordt. Hierna zou tegen het einde van dit jaar  Brent crude kunnen stijgen tot $80 per vat, onder invloed van het wereldwijde economische herstel.

Varga stelt:

Extra Iraanse vaten zouden het prijsherstel kunnen vertragen, maar niet kunnen doen ontsporen.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties