De aandelenmarkten hebben de afgelopen weken een fors herstel laten zien. Goldman Sachs waarschuwt echter dat er een einde kan komen aan deze goede sfeer.

Strateeg Peter Oppenheimer waarschuwde begin september dat de aandelen nog niet uit de problemen waren. Na de oproep van Oppenheimer bereikte de S&P 500 midden oktober een nieuw dieptepunt van het jaar door de stijgende rente en nog steeds hoge inflatiecijfers.

Volgens Oppenheimer zijn de omstandigheden die typisch passen bij een dieptepunt van de markt nog niet bereikt. Hij verwacht daarom lagere waarderingen, in overeenstemming met de recessie-uitkomsten, en een piek in de rente voordat een duurzaam herstel kan beginnen.

Typische berenmarktrally

Beleggers hopen dat het ergste van de berenmarkt achter de rug is. Er zijn immers signalen dat de inflatie gepiekt lijkt te hebben, wat de hoop op een minder strenge Federal Reserve versterkt.

Te midden van de tekenen van een afnemende inflatie en een hernieuwde daling van de Amerikaanse dollar, zijn de aandelen sinds de eerder genoemde dieptepunten van oktober weer gestegen. Alleen al in de afgelopen maand steeg de Dow Jones Industrial Average met 10,6% en de S&P 500 met 6,6%.

Maar Oppenheimer waarschuwt dat de hoop waarschijnlijk snel zal vervliegen.

Het is immers niet de eerste keer dan de aandelenmarkten een korte opleving gezien hebben. Oppenheimer noemt deze rally dan ook een typische berenmarktrally. Oppenheimer stelt dat de snelheid van de rentestijgingen het potentieel hebben om nog meer schade aan te richten.

Om deze reden denkt Oppenheimer dat het pad op korte termijn voor de aandelenmarkten waarschijnlijk volatiel en neerwaarts zal zijn, alvorens in 2023 een definitief dieptepunt te bereiken.

Bron: Yahoo Finance
Foto: iStock

Reacties