China heeft een belangrijk vervoersknooppunt in het zuiden van het land afgesloten. Het land worstelt opnieuw met een grote landelijke Covid-uitbraak. Beleggers vrezen dat er meer delen van China opnieuw op slot gaan.

Guangzhou, een van de grootste steden van China met bijna 19 miljoen inwoners, heeft het district Baiyun, waar een van de drukste luchthavens van het land is gevestigd, vijf dagen lang afgesloten. Baiyun is ook het dichtstbevolkte district van Guangzhou, met 3,7 miljoen inwoners.

De lockdown komt terwijl Guangzhou zich inspant om de ergste uitbraak van Covid in drie jaar in te dammen. Guangzhou meldde zondag 8 181 gevallen, wat het totale aantal besmettingen sinds 22 oktober op meer dan 80 000 brengt.

De vrees neemt toe dat de steden in de op een na grootste economie ter wereld opnieuw tot stilstand komen. Van Guangzhou in het zuiden tot Zhengzhou in de centrale regio hebben de stijgende gevallen de lokale overheden de afgelopen dagen gedwongen de sluitingen op te voeren.

Markten zijn ongerust

Op 11 november heeft de centrale regering enkele van haar strenge Covid-beperkingen versoepeld. De maatregel voedde de hoop dat China zijn draconische nultolerantie-aanpak, die de economie van het land had verlamd en het land de afgelopen jaren grotendeels van de rest van de wereld had geïsoleerd, aan het loslaten was.

De markten stegen na de maatregel, waarbij de Hang Seng Index van Hongkong in 3 sessies met 14% steeg en afgelopen dinsdag een technische bullmarkt opende. Maar de nieuwe lockdowns raakten het marktsentiment in het begin van deze week.

Stehpen Innes, managing partner bij SPI Asset Management, stelt:

De sterke motor achter het snelle neerwaartse momentum is de groeiende angst dat China het Covid lockdown-beleid niet zal versoepelen omdat de infecties weer toenemen

Bron: CNN
Foto: iStock